Ceny ropy zůstaly kvůli slabé ekonomice bez větších změn

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Světové ceny ropy zůstaly v dnešním kolísavém obchodování bez větších změn. Trh ovlivňovaly zlepšené údaje z amerického průmyslu, které však kompenzovala slabost v Asii a obavy z propadu zadlužené eurozóny do nové recese.

Severomořská ropa Brent kolem 20. hodiny SELČ oslabila o zhruba 20 centů na 112,20 dolaru na barel. Cena americké lehké ropy WTI naopak získala asi třetinu dolaru a byla na 92,55 dolaru.

Ropu zpočátku oslaboval další pokles průmyslové aktivity v Číně, která je po USA druhým největším spotřebitelem této suroviny na světě. Dál klesal i průmysl v eurozóně. Trh oživila až zpráva, podle níž aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v září ukončila pokles, který trval tři měsíce. To pomohlo WTI udržet se v kladném pásmu.

Ropný trh váží situaci na Středním východě, která drží ceny nahoře. Za třetí čtvrtletí získal Brent díky napětí v oblasti a výpadkům dodávek ze Severního moře i přes zářijové oslabení 15 procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 112,20 112,39 New York - Nymex WTI listopad 92,55 92,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK