Americké akcie v pondělí stouply díky údajům o ekonomice

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v pondělí posílily díky překvapivě příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Nárůst technologických titulů však zmírnil pokles společnosti Apple.

 

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,58 procenta na 13.515,11 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,27 procenta na 1444,49 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,09 procenta na 3113,53 bodu.

Institut ISM v pondělí oznámil, že aktivita amerického zpracovatelského sektoru v září podle průzkumu mezi nákupními manažery poprvé od května stoupla. Ekonomové přitom podle agentury Reuters očekávali pouze nepatrné zpomalení poklesu aktivity.

Na devizovém trhu dolar sestoupil z třítýdenního maxima vůči euru. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o 0,2 procenta na 1,2886 USD.

Investoři nyní čekají, zda ratingová agentura Moody's sníží úvěrové hodnocení Španělska. Takovýto krok by podle analytiků mohl přimět španělskou vládu k předložení žádosti o mezinárodní pomoc, což by uklidnilo finanční trhy a podpořilo poptávku po euru.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK