Pražská burza v úvodu týdne stagnovala, akcie Orka přidaly 10 pct

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v úvodu týdne stagnovaly. Hlavní index PX dnes odepsal 0,02 procenta na 985,52 bodu. Burzu dolů táhly především cenné papíry rakouské Erste Bank. Dařilo se naopak akciím realitní firmy Orco, které rostly o více než deset procent. Trhy ve středoevropském regionu klesly výrazněji.

 

Tuzemský trh táhly níže především akcie Erste Bank, které kopírovaly vývoj v celém evropském bankovním sektoru, uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Akcie Erste klesly o více než dvě procenta na 449 korun. Lukáš Brodníček z Fio banky upozornil, že analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu pro titul na 28 eur (asi 698 korun) z 27 eur, doporučení ponechali na "koupit". Akcie Komerční banky naopak zpevnily o 0,61 procenta na 4145 korun.

"Skokanem dne jsou podobně jako v pátek akcie Orka, které táhne vzhůru neobvykle vysoká poptávka na pařížské burze, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Akcie developera dnes přidaly 10,29 procenta na 61,21 koruny.

Nedařilo se naopak akciím technologické firmy KIT digital, které ztratily 1,21 procenta na 53,05 koruny. Akcie těžařské firmy NWR si pohoršily o 0,27 procenta na 85,97 koruny. Těžební společnost OKD patřící do skupiny NWR dnes uvedla, že v uplynulých pěti letech investovala do svého rozvoje 27 miliard korun, většina směřovala do nákupu nových technologií, dodal Kohout.

Cena akcií energetické firmy ČEZ klesla o 0,21 procenta na 729,80 koruny. "Na akcie ČEZ možná lehce dolehla poněkud mlhavá argumentace o důvodech vyřazení jednoho ze zájemců o rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Nižší počet zájemců zákonitě sníží konkurenční prostředí, což může u tak obrovské zakázky vést k horším cenovým nabídkám," podotkl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Silně dnes rostly také akcie autobazaru AAA Auto. Podle Němého opět vylepšily své letošní maximum, uzavřely se ziskem 4,34 procenta na 22,38 koruny. Pozitivním impulzem pro titul byl v pátek večer zveřejněný plán rozvoje firmy pro příštích pět let, který zahrnuje vstup na trhy Maďarska, Polska a Ukrajiny a odhaduje průměrný roční růst tržeb o 22 procent, dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK