Britský ropný gigant BP prodá texaskou rafinerii

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Findlay 8. října (ČTK) - Britský ropný a plynárenský gigant BP se dohodl na prodeji své texaské rafinerie a související infrastruktury americké firmě Marathon Petroleum. Získá tak až 2,5 miliardy dolarů (48 miliard Kč). BP se snaží prodejem majetku sehnat dostatek peněz na uhrazení škod, které způsobila havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v roce 2010.

Texaská rafinerie BP patří mezi největší ve Spojených státech. V roce 2005 v této rafinerii došlo k explozi, která 15 zaměstnanců zabila a téměř 200 zranila. BP tehdy byla nucena zaplatit pokutu 13 milionů dolarů, připomněla agentura Reuters.

Marathon Petroleum se díky transakci stane čtvrtým největším provozovatelem rafinerií v USA. Firma zaplatí téměř 600 milionů dolarů za rafinerii a infrastrukturu a 1,2 miliardy dolarů za zásoby ropy a ropných produktů. Během příštích šesti let by mohla zaplatit dalších 700 milionů dolarů, pokud budou splněny blíže nespecifikované podmínky.

BP se po havárii ropné plošiny Deepwater Horizon rozhodla, že prodá majetek za 38 miliard dolarů (přes 730 miliard Kč), aby měla prostředky na krytí škod. Doposud si prodejem majetku podle internetového serveru BBC zajistila 35 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK