MMF snížil odhad růstu světové ekonomiky

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond snížil kvůli krizi v Evropě odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta; v červenci odhadoval 3,5 procenta. V příštím roce počítá s růstem 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta. Informuje o tom ve své zprávě o ekonomických perspektivách zveřejněné v pondělí v Tokiu.

V samotné eurozóně MMF očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 0,4 procenta místo dříve předpokládaných 0,3 procenta. V příštím roce by se měla ekonomika eurozóny mírně oživit a růst by měl činit 0,2 procenta místo dříve předpokládaných 0,7 procenta.

MMF varuje, že krize eurozóny by se mohla ještě zhoršit, pokud političtí představitelé nepřijmou "nová bezprostřední opatření". Vyzývá země, které to potřebují, aby požádaly o finanční pomoc.

MMF přehodnotil svoje odhady ekonomického růstu Číny pro letošní a příští rok. Čínská ekonomika by měla podle MMF letos růst o 7,8 procenta místo původně odhadovaných osm procent. Příští rok očekává růst 8,2 místo dosud předpokládaných 8,5 procenta.

MMF také snížil výhled růstu ekonomiky Spojených států v příštím roce na 2,1 místo dříve předpokládaných 2,2 procenta. Letošní růst by měl být 2,2 procenta, zatímco červencové odhady byly 2,4 procenta.

ko

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK