Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám o firemní zisky

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v pondělí oslabily kvůli obavám investorů ohledně firemních zisků. Náladu na trhu zasáhla rovněž zpráva o tom, že Světová banka zhoršila odhad hospodářského růstu v rozvíjejících se zemích východní Asie.

 

Dow Jonesův index se snížil o 0,19 procenta na 13.583,65 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,35 procenta na 1455,88 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,76 procenta na 3112,35 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nyní soustředí na čtvrtletní výsledky amerických podniků, jejichž zveřejňování po skončení dnešního obchodování na burze odstartuje největší americký výrobce hliníku Alcoa.

Některé významné americké podniky, například největší světový výrobce počítačů Hewlett-Packard či přepravce zásilek FedEx, v poslední době varovaly před slabšími zisky a poukázaly na slabou poptávku v Evropě a Číně.

Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že zisky amerických firem z indexu S&P 500 vykážou ve třetím čtvrtletí mírný pokles, první za tři roky. "Je velmi malá pravděpodobnost, že zisky překvapí," uvedl analytik Scott Wren ze společnosti Wells Fargo Advisors.

Na devizovém trhu euro sestoupilo z dvoutýdenních maxim vůči americkému dolaru a japonskému jenu kvůli přetrvávajícím obavám ohledně Španělska. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna klesla o půl procenta na 1,2973 USD poté, co se v pátek vyšplhala až na 1,3071 USD.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK