Koruna dopoledne mírně zpevnila na 24,91 Kč/EUR

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně zpevnila vůči euru, k dolaru si naopak pohoršila. Na údaje o zářijové inflaci kurz nereagoval. Kolem 10:30 koruna proti pondělku posílila o tři haléře na 24,91 Kč/EUR, proti dolaru naopak tři haléře ztratila, stála na 19,26 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že koruna v úvodu obchodování jen držela pozice, později mírně posílila. Spotřebitelské ceny v Česku se v září vyvíjely podle předpokladů a data tedy byla pro trh neutrální. Také podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka kurz na inflaci v podstatě nereagoval.

Český statistický úřad dnes oznámil, že růst spotřebitelských cen v září zrychlil meziročně na 3,4 procenta ze srpnového růstu 3,3 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude koruna údaje o inflaci ignorovat. "Klíčové bude, zda se Španělsko konečně rozhoupe požádat o pomoc. Pokud v této oblasti nedojde k posunu, bude mít koruna více prostoru k oslabení než k posílení," poznamenal Pikora.

Novák míní, že obchodování by mělo mít podobný charakter i v odpoledních hodinách. Vůči euru by se kurz koruny měl udržet pod psychologickou hranicí 25 Kč/EUR. Vývoj na měnovém páru s dolarem se budu primárně odvíjet od obchodování na hlavním měnovém páru USD/EUR.

Euro k dolaru se kolem 10:30 obchodovalo na 1,2924 USD/EUR. Kurz eura k dolaru od pondělního odpoledne mířil postupně vzhůru. Podporou mu podle Vlka byly večerní zprávy ze schůzky ministrů financí eurozóny, kde byly schváleny další peníze pro Portugalsko a kladně hodnoceny snahy Řecka o reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK