Draghi vyzval Řecko k pokračování v ekonomických reformách

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. října (ČTK) - Řecko pokročilo v reformách své ekonomiky, ale čeká ho v tomto směru ještě další práce. Uvedl to dnes šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi v projevu k Evropskému parlamentu. Upozornil, že velkým výzvám i nadále čelí také celá evropská ekonomika a finanční systém.

Draghi potvrdil svou dřívější prognózu, že ekonomická aktivita v eurozóně zůstane v blízkém období slabá a její pozdější oživení bude pomalé. Dodal však, že situace se v uplynulých dvou nebo třech měsících v některých ohledech zlepšila. Ekonomická rizika podle něj souvisejí zejména s napětím na některých finančních trzích eurozóny.

ECB minulý týden podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Draghi při této příležitosti potvrdil, že ECB je připravena nakupovat dluhopisy těch zemí eurozóny, které požádají o pomoc podmíněnou ozdravným rozpočtovým programem. V poslední době se spekuluje o tom, že žádost o pomoc podá Španělsko. Tamní vláda však stále váhá, což udržuje finanční trhy v napětí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK