Ústavní soud vrátil do hry pět neuznaných věřitelů zadlužené ECM

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Ústavní soud vyhověl pěti věřitelům zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) a zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, který jim v insolvenčním řízení s ECM nepřiznal hlasovací práva. Městský soud se podle nálezu ústavních soudců nevypořádal s námitkami stěžovatelů. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku.

 

"Soud napadená rozhodnutí na schůzi věřitelů odůvodnil ústně a pouze tím, že odpovědnost za přezkum a popření pohledávky je zcela na insolvenčním správci. Stěžovatelům tak nebylo v důsledku napadených rozhodnutí insolvenčního soudu umožněno podílet se na dalším rozhodování o řešení úpadku dlužníka," stojí v nálezu Ústavního soudu. Insolvenční soud ale podle ústavních soudců dohlíží na insolvenčního správce, a to i v případě jeho postupu v případě sporu o pohledávky.

Mezi firmami, které Ústavní soud vrátil do hry o hlasovací práva, je také Astin Capital Management. Tato společnost zastupuje vlastníky dluhopisů v hodnotě kolem tří miliard korun. V insolvenčním řízení s ECM to byla vůbec největší pohledávka. Dalšími stěžovateli byly společnosti Maple Leaf Macro Volatility Master Fund, německá UniCredit Bank A.G., Credit Suisse Securities (Europe) a Credit Industriel et Commercial. Insolvenční soudce Jiří Rada už tyto firmy vyzval, aby do deseti dnů daly vědět, zda požadují novou schůzi věřitelů.

Přestože insolvenční správce Ivo Hala obří pohledávku Astin Capital loni neuznal, insolvenční soud tuto firmu pověřil zhotovením reorganizačního plánu ECM. V něm Astin Capital navrhuje rozprodej majetku ECM a likvidaci firmy.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firma je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Záměr na výstavbu výškové bytové budovy City Epoque nedávno podle Hospodářských novin koupila lucemburská společnost Aceur Investment.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK