Řecko prodala šestiměsíční poukázky, výnos nejnižší od srpna 2011

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. října (ČTK) - Řecko dnes prodalo šestiměsíční pokladniční poukázky za 1,3 miliardy eur (32,4 miliardy Kč). Výnosy dluhopisů klesly na 4,46 procenta, což byla nejnižší úroveň od srpna 2011. Oznámila to dnes řecká agentura pro správu dluhu PDMA.

V předchozí aukci šestiměsíčních pokladničních poukázek na počátku září výnos činil 4,54 procenta. Zájem investorů však byl o něco nižší než v předchozí aukci. Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, se snížil na 1,6 z 1,95 v zářijové aukci.

Měsíční aukce pokladničních poukázek jsou jedinou možností, jak se může Řecko financovat na trhu, protože trh dlouhodobých dluhopisů je pro zemi od jara 2010 nedostupný. Většinu krátkodobých dluhopisů kupují řecké banky, což podle agentury Reuters znamená, že náklady refinancování plně neodrážejí krizovou situaci země.

Mezinárodní měnový fond dnes varoval, že Řecko nesplní pětiletý plán snížení dluhu, který byl stanoven jako jedna z podmínek záchranného úvěru. Do roku 2017 se má dluh snížit na 152,8 procenta hrubého domácího produktu místo plánovaných 137,3 procenta. Splnění cíle komplikují hlubší recese, než se čekalo, a pomalejší zavádění reforem.

Řecko nyní spoléhá na finance ze záchranného úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Atény v květnu 2010 dostaly pomoc 110 miliard eur, ta ale problém s řeckým předlužením nevyřešila. Letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur. Atény se nyní snaží přesvědčit věřitele, aby mu vyplatili další část peněz z dohodnuté pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK