Zářijová inflace byla o mírně nižší, než očekávala ČNB

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Zářijová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Odchylku způsobila nižší korigovaná inflace bez cen pohonných hmot, která nadále zůstává v záporných hodnotách a odráží především utlumenou domácí poptávku. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v září zrychlila růst na 3,4 procenta.

 

Mírně nižší byl proti prognóze rovněž meziroční růst cen potravin a regulovaných cen. Naopak ceny pohonných hmot rostly v září meziročně znatelně rychleji, než ČNB očekávala. Primární dopady změn nepřímých daní se pak vyvíjely v souladu s prognózou.

"Zveřejněná data i nadále potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky," uvedl Holub. Zdroj letošní zvýšené inflace je podle něj souběh několika jednorázových vlivů, zejména úpravy DPH, růstu cen potravin, regulovaných cen a oslabení kurzu koruny.

Podle prognózy ČNB se bude celková inflace v důsledku zvýšení DPH pohybovat ve zbytku letošního roku mírně nad třemi procenty. Na přelomu letošního a příštího roku by celková inflace měla klesnout k dvouprocentnímu cíli ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK