MPO a vlivní právníci kritizují stav zakázek,MMR s tím nesouhlasí

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se kvůli nespokojenosti se stavem veřejných tendrů spojil s Komorou administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) sdružující vlivné právníky v čele s Robertem Perglem. Společně založili projekt s názvem Fórum Veřejné zakázky kvalitně. ČTK to dnes zjistila z webu projektu. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) s kritikou nové iniciativy vůči stavu veřejného zadávání nesouhlasí.

"K rozhodnutí založit 'Fórum Veřejné zakázky kvalitně' nás přivedl neuspokojivý stav v oblasti zadávacích řízení a veřejných zakázek v České republice," řekl ČTK Pergl. Cílem fóra je podle advokáta vytvořit doporučení pro zadavatele státních zakázek, jak vypisovat tendry v souladu s novelou platící od dubna, a to až do přijetí zcela nového zákona. Novou normu připravuje kvůli chystaným změnám evropských směrnic MMR, které má oblast veřejných zakázek na starosti.

Nově založené fórum chce mimo jiné působit na zákonodárce a další státní orgány tak, aby připravovaný nový zákon o veřejných zakázkách obsahoval principy, které si společná platforma MPO a KAVZ vytkla do čela. Mezi ně patří zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek, snížení administrativní zátěže spojené se zadávacím řízením a návrat ke kritériím kvality místo nejnižších cen. Fórum chce také například prosadit nepřípustnost nepřiměřeně nízkých nabídkových cen a posílit kontrolní pravomoci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Velká novela zákona o veřejném zadávání platí od letošního ledna. Jejím cílem bylo zadávání zakázek zprůhlednit a omezit korupci. Nově založené fórum ale vůči této normě nešetří kritikou. Novela je prý nepřehledná a složitá, příprava zadávacích řízení je údajně neodborná, chybí vymezení odpovědnosti úředníků za celý proces, MMR si prý navíc dává na čas s vyhotovením všech prováděcích vyhlášek. To podle nové iniciativy vedlo k navýšení počtu stížností u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ke snížení počtu vyhlášených tendrů.

MMR s kritikou nesouhlasí. "Počet vypsaných veřejných zakázek rozhodně nesouvisí s vyhláškami, protože ty nebyly pro vypsání nutné a zadavatelé měli povinnosti přímo ze zákona, nikoli z vyhlášek," sdělila ČTK mluvčí resortu Jana Jabůrková. Důvodem pro menší počet tendrů je podle ní fakt, že zadavatelé téměř vše vypsali před účinností nového zákona, a tudíž celé léto neměli co vypisovat. "Až nyní se začíná znovu vypisovat, jak se blíží konec roku a zbývají peníze v rozpočtu," dodala mluvčí MMR.

Stížností u antimonopolního úřadu přibývá podle resortu místního rozvoje už několik let. Stát totiž šetří i na investicích, což podle MMR zostřuje konkurenční boj, k němuž firmy využívají i ÚOHS.

Fórum Veřejné zakázky kvalitně chce KAVZ s ministerstvem průmyslu oficiálně odstartovat v pondělí 15. října na konferenci věnované zakázkám. Vedle ministra Kuby a šéfa komory Pergla tam má mimo jiné vystoupit prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš a předseda České komory architektů Josef Panna. Zástupci MMR ale v programu akce chybí.

"Přestože veřejné zakázky jsou tématem MMR ČR, nebyli jsme přizvaní ani k organizaci a ani do panelu," uvedla mluvčí resortu místního rozvoje Jabůrková. Šéf administrátorské komory Pergl ale tvrdí, že úřad Kamila Jankovského (LIDEM) pozvánku na akci dostal. "Zástupce ministerstva pro místní rozvoj jsme na konferenci pochopitelně pozvali, a pokud se bude chtít ministerstvo stát členem fóra, rádi ho uvítáme," dodal Pergl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK