Lidé si na internetu ověřili původ 84 tisíc lahví lihovin

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lidé a obchodníci si na webu Unie dovozců a výrobců lihovin (UVDL) dosud ověřili původ asi 84 tisíc lahví tvrdého alkoholu. Stránky certifikacelihovin.cz unie spustila minulou středu. Unikátních návštěvníků web registruje 58 tisíc, řekl ČTK výkonný ředitel UVDL Vladimír Steiner.

 

Na internetu si mohou zájemci zkontrolovat původ tvrdého alkoholu, který vyrobilo 11 tuzemských likérek od začátku letošního roku na základě zadání kódu na kolku, prodejního kódu EAN a čísla šarže.

Výrobce u lihovin, vyrobených letos v ČR, označuje každou výrobní šarži unikátním kódem, který udává datum a v některých případech také hodinu a minutu výroby, výrobní linku nebo závod a řadu dalších specifických informací. Údaje o lihovinách vyrobených před rokem 2012 web neobsahuje.

Web umožňuje stáhnout si elektronicky podepsané rodné listy lihovin vyrobených od 1. ledna 2012. Ty jsou podle stránek "plně dostačujícími doklady pro prokázání původu zboží v kontaktu s kontrolními orgány".

Slovensko dnes v 17:00 SELČ zruší zákaz dovozu a prodeje českých lihovin, který zavedlo před třemi týdny v reakci na sérii smrtelných otrav metanolem v Česku. Oznámil to ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Uvolnění prodeje tvrdého alkoholu z Česka dnes oznámilo také Polsko.

Od 27. září je po dvoutýdenní prohibici možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad původu třeba. Prodejci mají od konce září dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK