Kalousek: Dohoda na bankovní supervizi do konce roku není reálná

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podle ministra financí Miroslava Kalouska je nereálné, aby země Evropské unie mohly do konce roku dospět k funkční a kvalitní dohodě o posílení bankovního dohledu. Ambici schválit ji ještě letos opakovaně deklarovala Evropská komise.

 

"Řada z nás, a já do té řady patřím, je přesvědčena, že má-li to být skutečně uděláno kvalitně a projednáno tak, aby to bylo funkční, tak termín konce roku 2012 je naprosto nereálný," řekl v Lucemburku Kalousek po setkání s kolegy z EU, kde právě otázka budoucí bankovní unie byla jedním z klíčových témat jednání.

Posílení supervize, díky níž by mimo jiné měla Evropská centrální banka získat podle návrhů komise nové dozorové pravomoci nad 6000 bankami v eurozóně, by mělo být jedním z hlavních stavebních kamenů bankovní unie. K dalším by měly patřit společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Návrhy, jak by měly tyto další části bankovní unie vypadat, nicméně Brusel zatím nepředstavil.

Některé země, mezi něž patří i Česko, ale chtějí, aby se vše projednávalo dohromady. "Trváme na tom, aby to bylo projednáno současně," podotkl Kalousek. Argumentuje tím, že jde o velmi provázané záležitosti, kde je třeba zvažovat všechny možné důsledky, které by to mohlo mít.

Pro ČR je klíčová kromě souběžného projednávání s dalšími částmi bankovní unie například otázka vyváženosti hlasovacích práv v Evropském bankovním úřadu (EBA). Zřejmě nejcitlivější je pak otázka pravomocí domácího regulátora ve vztahu k regulátorům mateřských společností, neboť v Česku je dominantní část bankovního trhu tvořena dceřinými společnostmi zahraničních mateřských firem.

"(ČR) si nemůže proto dovolit, aby domácí regulátor, v našem případě je to Česká národní banka, neměl konečné slovo," podotkl Kalousek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK