Pojišťovny odhalily tisíce podvodů za stovky mil. Kč,víc než loni

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Detektivové domácích pojišťoven odhalili letos tisíce pojistných podvodů za celkem stovky milionů Kč a zaznamenali v meziročním srovnání zhruba desetiprocentní nárůst. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce pokusů o podvodné jednání je stále v pojištění vozidel, výrazně ale roste počet podvodů v pojištění odpovědnosti domácností. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

 

Detektivové České pojišťovny přišli za prvních devět měsíců roku na podvody za více než 321 milionů Kč. To je téměř o čtvrtinu více než ve srovnatelném období loni. "Opět se potvrdilo, že podvodníkům svědčí anonymita velkých měst. Praha se tak může 'pochlubit' dvojnásobně větším objemem odhalených pojistných podvodů než v pořadí druhý Jihočeský kraj," uvedl vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Allianz odhalila za tři čtvrtletí 1121 pojistných podvodů a uchránila tak na pojistném plnění 78 milionů korun. Ve srovnatelném období loňského roku to bylo 1066 případů za 74,2 milionů korun. I v letošním roce v podvodech převažují škody u pojištění vozidel, kde se vyskytují i škody organizovaných skupin, dále pak škody z pojištění nemovitostí a domácností a také z úrazového a cestovního pojištění, řekla ČTK mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská.

Kooperativa prošetřovala letos téměř 300 událostí za více přes 110 milionů Kč. Za stejné období roku 2011 to bylo 250 případů za 100 milionů Kč. Nárůst je tedy podle mluvčího pojišťovny Milana Káni zhruba desetiprocentní.

Detektivové Generali odhalili letos do konce září o pět procent více pojistných podvodů než během stejného období loni. Zatímco počet podvodů vzrostl z 240 na 251, objem klesl z 65 na 29 milionů Kč. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky se tak potvrzuje trend častějších podvodů v menším objemu. "K pokusům o podvod převážně dochází v okamžiku vzniku reálné škody, kterou se lidé, mnohdy pod tlakem panujících ekonomických poměrů, snaží uměle navýšit pro své obohacení," dodal.

Detektivové i likvidátoři pojišťovny Generali se shodují na tom, že do ČR pomalu ale jistě míří trend ze západní Evropy, a to podvody v pojištění odpovědnosti. "Princip se takřka vždy opakuje. Klient nahlásí pojistnou událost, která se skutečně stala. Současně ale hlásí škody, ke kterým nedošlo. Tyto takzvané oportunistické podvody jsou zdaleka nejfrekventovanější a jejich výše se obvykle pohybuje nejvýše v řádu desítek tisíc korun. Lidé si bohužel neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění," podotkl Cívka.

Káňa připomněl, že během léta počet podvodů na vozidlech zpravidla klesá. Naopak objevují se případy podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody. "Nejčastěji se setkáváme s případy fingovaných škod z odpovědnosti za škody, pády videotechniky, poškození jízdních kol nebo člunů. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je pojišťovně předkládán falešný doklad za ošetření v zahraničí. V poslední době se množí antidatování pojistných smluv při náhlých živelních událostech," poznamenal Káňa.

Navýšení počtu zjištěných pojistných podvodů Allianz má v dobrém slova smyslu na svědomí i systém SAS/FMS (Fraud Management System) provozovaný v pojišťovně od února letošního roku. Systém se zaměřuje na identifikaci škod, pojistných smluv a vybraných typů subjektů. Na denní bázi jsou prověřovány případy, které byly detekovány na základě nastavených indikátorů podvodů.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Přehled odhalených pojistných podvodů České pojišťovny podle jednotlivých krajů za tři čtvrtletí 2012: kraj částka v milionech Kč meziroční nárůst/pokles v milionech Kč Praha 90 18 Jihočeský 44 17 Plzeňský 38 19 Královéhradecký 29 -7 Středočeský 25 -3 Moravskoslezský 19 5 Karlovarský 16 7 Liberecký 16 4 Pardubický 13 3 Ústecký 8 3 Olomoucký 8 0 Zlínský 6 3 Jihomoravský 5 -4 Vysočina 4 5-3 celkem ČR 321 60

zdroj: Česká pojišťovna

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK