Klaus podepsal novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která zavádí tzv. "leniency program", tedy program shovívavosti pro firmy, které se zúčastní kartelových dohod a samy o nich dají úřadům informace. Úřad pro ochranu hospodářského soutěže (ÚOHS) bude podle novely těmto firmám moci snížit pokuty za účast v kartelových dohodách až na polovinu.

Novela také zakazuje firmám, které poruší pravidla hospodářské soutěže, účast na veřejných zakázkách a koncesních smlouvách. Úřadům veřejné správy pod hrozbou pokuty zakazuje při vypisování zakázek zjevně zvýhodňovat určitou firmu nebo "připravit veřejnou zakázku na míru určité firmě", uvedl již dříve premiér Petr Nečas (ODS). Opatření má omezit prostor pro korupci.

Sněmovna schválila novelu v senátní verzi, tedy s přesněji vymezenými podmínkami pro snížení sankce. Podle Senátu má ÚOHS přihlédnout při snižování pokuty k významu firmou poskytnutých informací pro odhalení dohody nebo k době, ve které byly informace poskytnuty. Horní komora upravila také ustanovení, podle něhož má mít ÚOHS právo pokutovat orgány veřejné správy až deseti miliony korun za narušení hospodářské soutěže. Cílem je, aby sankce dopadaly i na orgány státní správy.

Program shovívavosti, který používá k odhalování a rozbíjení kartelů také řada úřadů v zahraničí včetně Evropské komise, zavedl český antimonopolní úřad v roce 2001, avšak pouze jako své opatření. Do zákona se dostává až touto novelou. Snížení pokuty by účastník kartelové dohody mohl podle předlohy dosáhnout v případě, že se k účasti na dohodě sám přizná. Další podmínkou je, že v minulosti nevyvíjel nátlak na ostatní firmy a pomáhal úřadu v objasnění případu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK