Merkelová ocenila řeckou vládu za urychlení reforem

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. října (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová ocenila Řecko za urychlení ekonomických reforem a vybídla vládu k pokračování v nastoupeném kurzu. Řecku se obtížná cesta vyplatí, řekla Merkelová po dnešní schůzce s řeckým premiérem Antonisem Samarasem. Kancléřka je v Řecku poprvé od vypuknutí dluhové krize před téměř třemi lety a její návštěvu provázejí bouřlivé protesty proti úsporám, které si vynucují na insolventní zemi mezinárodní věřitelé.

"Dosáhlo se zde hodně," řekla Merkelová podle agentury Reuters. "Myslím, že tempo reforem se značně zrychlilo," dodala a vyjádřila naději, že Řecko zůstane členem eurozóny. Upozornila ale, že Atény musí stále ještě prosadit klíčová úsporná a reformní opatření.

Samaras na tiskové konferenci řekl, že Řecko "krvácí", avšak hodlá se držet slíbených reforem. Vláda je rozhodnuta udržet zemi v klubu 17 zemi používajících euro, dodal.

Merkelovou přivítalo dnes v Aténách asi 40.000 demonstrantů, kteří se shromáždili v okolí uzavřené zóny v centru řecké metropole a vyvolali střety s policií. Již v pondělí proti návštěvě kancléřky v centru metropole demonstrovalo asi 8000 lidí.

Kancléřka s řeckým premiérem mluvila zejména o reformních plánech jeho vlády. Řecká vládní koalice, která funguje několik měsíců, se nedávno dohodla na úsporných opatření v objemu zhruba 11,5 miliardy eur (287 miliard korun), aby získala další peníze z už druhého programu finanční záchrany v sumě 130 miliard eur. Mluvčí kancléřky Steffen Seibert před návštěvou řekl, že Merkelová kroky Atén oceňuje, její návštěva ale nepředjímá závěry mezinárodních věřitelů, kteří nyní opatření Řeků studují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK