Hlavní dotace českým zemědělcům letos vzroste na 19 mld. Kč

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Čeští zemědělci za letošní rok obdrží v rámci jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací, téměř 19 miliard korun. Dotace bude zhruba o 2,5 miliardy vyšší než loni. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství (MZe).

 

Ministr zemědělství Petr Bendl již dříve uvedl, že v rámci přímých plateb a dalších agrárních dotací budou moci tuzemští farmáři letos získat až 29,5 miliardy korun, zhruba o 4,5 miliardy meziročně více.

Na hektar obhospodařované půdy jim letos Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatí 5387,30 Kč, loni sazba činila 4686,50 Kč. Polovina z této částky poputuje na účty příjemců již po 16. říjnu jako součást balíčku opatření, které mají pomoci pěstitelům zasaženým jarním suchem. Druhá polovina bude zemědělským podnikům vyplacena od začátku prosince.

"Letos jsme v příslušném termínu obdrželi 27.629 žádostí o vyplacení jednotné platby na plochu. Celkem se týkají 3,526.435 hektarů zemědělské půdy," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

V letošním roce bude v souladu s nařízením Evropské rady o čtyři procenta zkrácena dotace těm žadatelům, kteří nárokují částku vyšší než 300.000 eur, tedy především velkým farmám. Průměrná výměra podniku je přitom v Česku nejvyšší z celé Evropy.

"To znamená, že se budou snižovat platby nad zhruba 7,5 milionu korun. Snížení plateb SAPS by se z důvodu modulace mělo týkat kolem 600 žadatelů," upřesnil Bendl.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit díky dorovnávacím platbám z národního rozpočtu. Na dorovnání, které se rok od roku snižuje, zatímco přímé platby z unijního rozpočtu rostou, mají letos nárok naposledy. Od příštího roku by dotační rozdíly mezi členskými státy měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit.

Na takzvané doplňkové platby má letos směřovat 500 milionů korun, tedy zhruba o 800 milionů Kč meziročně méně. Z toho 400 milionů má jít z příjmů Pozemkového fondu ČR a 100 milionů Kč z nespotřebovaných výdajů ministerstva zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK