Pražská burza stagnovala, PX skončil poblíž pondělních hodnot

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Pražská burza dnes po většinu dne oslabovala, v závěru seance ale ztráty korigovala. Hlavní index PX si připsal 0,04 procenta na 985,96 bodu. Z velkých emisí rostly akcie Komerční banky a telekomunikačního operátora Telefónica ČR, energetická skupina ČEZ si mírně pohoršila. Cenné papíry technologické společnosti KIT digital ztratily přes šest procent, vyplývá z výsledků burzy.

 

Okolní akciové trhy oslabily. Podle Josefa Němého z Komerční banky investoři zřejmě vyčkávají na další výstupy ze zasedání ministrů financí zemí eurozóny v Lucembursku, které v pondělí přineslo formální spuštění záchranného fondu ESM.

V Praze si z velkých emisí připsala Komerční banka 0,63 procenta na 4171 korun a podle Josefa Kohouta z Patria Finance se tak posunula na nová letošní maxima. Telefónica ČR získala 0,61 procenta na 411,50 Kč. Erste Bank skončila na pondělních 449 korunách a akcie ČEZ klesly o 0,66 procenta na 725 korun.

KIT digital ztratil přes šest procent na 49,85 Kč. Navázal tak na vývoj primárního trhu v zámoří, poznamenal Kohout.

Na nejnižší úroveň od července 2009 oslabily během dne podle Pavola Mokoše z Patria Direct cenné papíry těžařské firmy NWR, nakonec zakončily o 0,31 procenta níže na 85,70 Kč. Analytici banky JP Morgan snížili cílovou cenu titulu na 2,6 libry (asi 80,2 Kč) z 5,3 libry, tedy pod současnou obchodní hladinu. Akcie NWR oslabily již pošesté během posledních sedmi dní, doplnil Mokoš.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 1,1 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za 364 milionů korun, s akciemi Komerční banky za více než 316 milionů korun a s akciemi Telefóniky za necelých 278 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK