Americké akcie kvůli obavám o firemní zisky oslabily, euro kleslo

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. října (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý pokračovaly v pondělním poklesu. Náladu nadále ovlivňují obavy z nepříznivých výsledků předních firem. V úterý výrazně ztrácely i technologické firmy, které tak reagovaly na negativní hodnocení firmy Intel od makléřských společností.

Index Dow Jones klesl o 110,12 bodu, tedy 0,81 procenta, na 13.473,53 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 14,4 bodu, čili 0,99 procenta, na 1441,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 47,33 bodu, neboli 1,52 procenta, a uzavřel na 3065,02 bodu.

Investoři se soustředí na čtvrtletní firemní výsledky, jejichž zveřejňování začalo po úterním uzavření trhu zprávou největšího amerického výrobce hliníku Alcoa. Akcie firmy v úterý zpevnily o 0,1 procenta. Trh je opatrný, protože řada firem vydala varování před zhoršením v důsledku slabé ekonomiky.

Nálada je skleslá i vlivem nepříznivých vyhlídek světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond dnes kvůli krizi v Evropě snížil odhad letošního globálního růstu o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta, což by bylo nejméně od roku 2009.

Akcie výrobce počítačových čipů Intel ztratily téměř tři procenta po negativních zprávách od nejméně dvou makléřských společností. V pádu Intel následovaly akcie dalších technologických gigantů jako Apple, Microsoft a Oracle.

Devět z deseti sektorů indexu S&P 500 oslabilo. Jediné ziskové byly energetické firmy, kterým pomohl růst cen ropy v reakci na obavy z přerušení dodávek na Blízkém východě.

Na devizovém trhu v úterý evropská měna oslabila vůči dolaru i jenu. Na euro má dopad nejistota kolem budoucnosti Španělska a Řecka a zhoršení výhledu globální ekonomiky od MMF. Také na devizovém trhu nervozitu zvyšují obavy o čtvrtletní výsledky hospodaření firem a pokles akcií v USA zvýšil zájem o bezpečnější investice, mezi které patří jen a dolar.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,2880 USD a k jenu o 0,9 procenta na 100,75 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK