Japonské akcie v obavách o firemní výsledky dál klesly

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. října (ČTK) - Japonské akcie dnes dál výrazně oslabovaly a jejich hlavní indexy sestoupily na minima za více než dva měsíce. Náladu na trhu nadále podkopávaly obavy o firemní výsledky za poslední čtvrtletí. Zhoršení nálady investorů vedlo i k poklesu kurzu eura.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl v závěru o 1,1 procenta na 8596,23 bodu a oslabil stejným tempem jako v úterý. Širší index Topix se propadl o 1,5 procenta na 716,84 bodu, což byla jeho nejnižší úroveň od 26. července.

V Japonsku a USA právě začíná období zveřejňování čtvrtletních výsledků a analytici očekávají více případů nepříjemných překvapení. Pod tlakem jsou zejména automobilky, které se nyní potýkají s propadem prodeje na čínském trhu kvůli sporu obou zemí o ostrovy ve Východočínském moři.

Na asijském devizovém trhu euro kleslo vůči dolaru i jenu na minimum od počátku října. Evropská měna trpí odvrácením investorů od rizikových aktiv v obavách ze všeobecného zhoršení firemních výsledků a z útlumu globálního ekonomického růstu. Euro také dál oslabuje nejistota v eurozóně, zejména vývoj kolem Španělska a Řecka.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,3 procenta na 1,2840 USD, minimum od 1. října. Vůči japonské měně euro oslabilo o 0,2 procenta na 100,57 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn posílil o 0,3 procenta na desetidenní maximum 80,186 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK