ČBA zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce pokles ekonomiky o téměř jedno procento, zatímco v červenci předpovídala pokles o 0,6 procenta. Důvodem negativního vývoje ekonomiky je především propad spotřeby domácností, rozpočtové úspory a nestabilní očekávání dalšího vývoje. Představitelé ČBA o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

 

Odhad ČBA zhoršila i v případě vývoje ekonomiky v příštím roce. Nově počítá v roce 2013 s růstem o necelé půl procento, zatímco v červenci asociace odhadovala růst o jedno procento.

Podle nejnovější predikce Mezinárodního měnového fondu hrubý domácí produkt ČR letos klesne o jedno procento. V příštím roce by měla česká ekonomika podle MMF oživit a stoupnout o 0,8 procenta. Česká národní banka začátkem srpna předpověděla, že česká ekonomika letos klesne o 0,9 procenta a příští rok stoupne o 0,8 procenta. Podle ministerstva financí by měl hrubý domácí produkt ČR letos klesnout o 0,5 procenta a příští rok stoupnout o procento.

Úvěry poskytované bankami by v letošním roce i příštím roce měly podle prognózy ČBA růst. Úvěry nefinančním podnikům by měly letos stoupnout o 3,5 procenta a příští rok o 1,8 procenta. Asociace tak odhad vývoje podnikových půjček pro letošek zlepšila a pro příští rok zhoršila.

V případě domácností by vývoj u úvěrů měl být ve srovnání s červencovou prognózou letos i příští rok horší. Letos by úvěry obyvatelstvu měly stoupnout o 3,3 procenta a příští rok o 3,1 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank, Komerční banky a GE Money Bank.

Odhady ČBA

2012 2013 Vývoj HDP v % -0,95 0,45 Inflace 3,4 2,6 Kč/EUR 25,05 24,48 Růst bankovních úvěrů obyvatelstvu (%) 3,3 3,1 Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%) 3,5 1,8

Zdroj: ČBA

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK