Koruna se dopoledne obchodovala bez výraznějších změn

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne vůči oběma hlavním světovým měnám obchodovala bez výraznějších změn. Kolem 10:30 k euru proti úterku zpevnila o dva haléře na 24,95 Kč/EUR. Proti dolaru naopak nepatrně oslabila, a to o haléř na 19,38 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Koruna své ztráty z úterního odpoledne nakonec korigovala a dnes v tom pokračuje, když vůči euru mírně posiluje. Okolní středoevropské měny po drobných výkyvech v úvodu zhruba drží hladinu z úterka, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes bude česká měna postrádat domácí stimuly. "Výhled světové ekonomiky se zhoršuje, akcie padají, dolar jako bezpečný přístav sílí. To otevírá koruně více prostoru k oslabení," míní Pikora.

Na zprávu o tom, že sazby daně z přidané hodnoty (DPH) by měly zůstat na současných úrovních, tedy 14 a 20 procent, koruna nereagovala, konstatoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Nechat sazby DPH na současné úrovni doporučil Sněmovně rozpočtový výbor.

Euro se vůči dolaru propadlo pod úroveň 1,29 USD/EUR, pokles kurzu podle Vlka momentálně dál nepokračuje. Kolem 10:30 se euro obchodovalo na 1,2876 USD/EUR. Poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) i Evropská centrální banka (ECB) upozornily na slabost ekonomiky eurozóny, se jako další negativní faktor přidávají obavy ze Španělska, doplnil analytik.

jap urm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK