Rizikově loni podle MF hospodařilo 84 obcí, meziročně o 22 více

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Rizikové hospodaření ke konci roku 2011 vykázalo 84 obcí z celkového počtu 6243 obcí a měst. Rizikových obcí je tak meziročně o 22 více. Podle úřadu ovšem rizikovost hospodaření nutně neznamená, že je obec v tíživé finanční situaci. Hrozba platební neschopnosti se podle MF týká jen obcí Bublava, Prameny a Turovice.

 

Významnými riziky pro hospodářství obcí je podle MF nejen nedodržování dotačních podmínek u projektů podpořených z fondů EU, ale i u národních programů. Problémy vznikají kvůli pochybení při přípravě projektů, problematická je ovšem i jejich udržitelnost. Už samotné předfinancování působí podle MF obcím nemalé finanční potíže, které se takto mohou dále prohloubit.

Nárůst počtu rizikových obcí není podle ministerstva způsoben primárně zhoršením ekonomické situace jednotlivých obcí, ale zejména účetními odpisy dlouhodobého majetku. "Údaje za rok 2011 proto nejsou zcela srovnatelné s údaji za rok předchozí," upozornil úřad.

Ministerstvo financí údaje o hospodaření obcí zveřejnilo na internetu. "Každý občan se bude moci seznámit, jak jeho obec hospodařila a zda je hodnocena jako riziková. Informovanost občanů považuji za důležitou prevenci před platební neschopností obcí," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Celkem 84 obcí jako rizikově hospodařících označila již i zářijová studie agentury ČEKIA. Podle ní se nejvíce obcí s vyšší mírou rizika hospodaření v roce 2011 nacházelo ve velikostních kategoriích obcí s počtem obyvatel od 201 do 1000 obyvatel. Loni se také poprvé v historii ČR mezi subjekty s vyšší mírou rizika objevilo hospodaření kraje, konkrétně Středočeského.

Dluhy krajů loni stouply o téměř 17 procent na 22,3 miliardy korun. Naopak zadlužení tuzemských měst a obcí loni poprvé od roku 2007 kleslo, a to o zhruba jedno procento na 82,4 miliardy korun.

Monitoring hospodaření obcí je založen na sledování soustavy osmnácti ukazatelů u jednotlivých obcí a jimi zřízených příspěvkových organizací, přičemž za zásadní jsou považovány ukazatel celkové likvidity a ukazatel podílu cizích zdrojů k celkovým aktivům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK