Pražská burza dopoledne ztrácela, akcie KITD o více než 4 pct.

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne mírně ztrácel, hlavní index PX byl kolem 11:20 níže o 0,22 procenta na 983,84 bodu. Nedařilo se akciím technologické firmy KIT digital, které spadly o více než čtyři procenta. Výrazně naopak posílily cenné papíry prodejce ojetých aut AAA Auto.

 

Pražská burza pokračuje v tomto týdnu ve slabých výkonech, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. "Západoevropské burzy ani dnes nenalézají recept na růst a přešlapují na místě při absenci nových zpráv. Okolní burzy se rovněž vyvíjejí bez jasného směru," dodal.

Největší ztráty postihly akcie KIT digital, jež spadly o 4,11 procenta na 47,80 koruny.

Podle Mokoše se na poklesu burzy nejvíce podepisují akcie Komerční banky, jejich cena klesla o 0,26 procenta na 4160 korun. "Zástupci ratingové agentury Standard & Poor's upozornili na odliv kapitálu z východní Evropy, za kterým stojí neochota západních bankovních skupin pokračovat v současném prostředí s dříve započatými investicemi v regionu," poznamenal.

Zatím nejvíce obchodované akcie energetické firmy ČEZ odepsaly 0,34 procenta na 722,50 koruny. Cena akcií developera Orco klesla o téměř dvě procenta na 59,80 koruny. Nedařilo se rovněž cenným papírům mediální firmy CME, ztratily 1,61 procenta na 131,84 koruny.

Naopak se silným ziskem 5,48 procenta na 23,68 koruny se obchodovaly akcie AAA Auto.

Rostly i akcie petrochemického holdingu Unipetrol, zpevnily o 0,73 procenta na 173,25 koruny. Šéf polského ropného koncernu PKN Orlen, majoritního vlastníka Unipetrolu, Jacek Krawiec v dnešních Hospodářských novinách uvedl, že ziskovost Unipetrolu snižuje černý trh s pohonnými hmotami a spory se státem vlastněnou firmou Mero. Rozsah černého trhu odhadl na 15 až 20 procent celkového trhu motorových paliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK