Společnosti EADS a BAE zrušily plán vzájemné fúze

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. října (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS a britská zbrojovka BAE Systems dnes kvůli rozporům mezi vládami Francie, Británie a Německa ukončili jednání o vzájemné fúzi. Obě společnosti to sdělily čtyři hodiny před podvečerní uzávěrkou nahlášení dohody. Znamená to krach plánu, z nějž měla vzejít největší zbrojní a letecká společnost světa s tržní hodnotou 45 miliard dolarů (asi 870 miliard Kč).

BAE uvedla, že zájmy jednotlivých vlád nebylo možné smířit a sloučit je s cílem, které si obě firmy pro fúzi vytyčily. "Vedení BAE Systems a EADS se proto rozhodla, že v nejlepším zájmu jejich firem a akcionářů bude jednání ukončit a dál se zaměřovat na sledování svých vlastních strategií," uvedla britská firma podle agentury Reuters.

Obě firmy oznámily plán spojení před měsícem a britský dohled nad kapitálovým trhem stanovil termín pro nahlášení fúze na dnešek 18:00 SELČ. Vedení EADS a BAE v posledních dnech sledovala jednání mezi vládami, aby zhodnotila, zda má cenu požádat o prodloužení uzávěrky.

Spojení musely odsouhlasit Paříž, Berlín a Londýn s tím, že fúzi by poté musely schválit i úřady v USA. Francie požadovala, aby měla ve spojené skupině dostatečně vysoký státní podíl. Pro Británii bylo s ohledem na postoj USA naopak podmínkou dodržení limitu celkové státní účasti a Německo trvalo na tom, že musí mít stejný podíl jako Francie. Napjatá jednání posledních dní ukázala, že tato trojčlenka žádné řešení nemá.

Fúzí měl vzniknout globální gigant s ročními tržbami zhruba 72 miliard eur (1,8 bilionu Kč) a se 220.000 zaměstnanci. Nová skupina by v leteckém a zbrojním průmyslu odsunula na druhou příčku americkou společnost Boeing.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK