Toshiba zvýší svůj podíl v divizi Westinghouse

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. října (ČTK) - Japonská společnost Toshiba zvýší svůj podíl v americké jaderné divizi Westinghouse Electric. Firma dnes oznámila, že koupí pětinový podíl v divizi za 125 miliard jenů (31 miliard Kč) od společnosti Shaw Group. Podíl Toshiby ve Westinghousu tak podle agentury AP stoupne na 87 procent.

Westinghouse je přední světovou firmou v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Podílela se na výstavbě prvních dvou bloků Temelína a do loňského roku také Temelínu dodávala jaderné palivo. Nyní se účastní tendru na dostavbu Temelína.

Toshiba se rozhodla ke zvýšení podílu navzdory nejistotě kolem budoucnosti jaderných technologií v Japonsku po loňské havárii v tamní jaderné elektrárně Fukušima. Transakce by se měla uskutečnit během 90 dnů.

Společnost Westinghouse byla založena v roce 1886 a patří k průkopníkům dálkového a vysokonapěťového přenosu energie. Postavila rovněž reaktor pro první jadernou ponorku na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK