Ekonomické instituty prudce snížily odhad růstu německé ekonomiky

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přední ekonomické instituty v Německu zhoršily odhad růstu tamní ekonomiky na polovinu. Hrubý domácí produkt by se tak měl v příštím roce zvýšit pouze o jedno procento, zatímco v předchozí prognóze z dubna instituty počítaly s dvouprocentním růstem. Německá média informují, že hlavním důvodem zhoršení výhledu jsou horšící se vyhlídky globální ekonomiky.

 

List Handelsblatt s odkazem na pozorně sledovanou zprávu čtyř hlavních ekonomických institutů napsal, že největší evropská ekonomika si hůř povede i letos. Místo růstu o 0,9 procenta, s kterým instituty počítaly v dubnové prognóze, má ekonomika vykázat růst o 0,8 procenta. Nová prognóza bude zveřejněna ve čtvrtek.

"Mnohé ukazuje na to, že růst ekonomiky před koncem roku zpomaluje," píše se v nové analýze, z které cituje list Financial Times Deutschland. Prognózu vypracovaly instituty Ifo, IWH, IfW a RWI, u nichž si analýzu dvakrát ročně zadává vláda. Závěry analýzy vláda zpravidla zapracuje do své vlastní prognózy hospodářského vývoje.

Vyšší bude podle institutů i nezaměstnanost. Zatímco v dubnové prognóze se počítalo na příští rok s průměrnou mírou nezaměstnanosti 6,2 procenta, nová analýza hovoří o nezaměstnanosti 6,8 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK