Pražská burza mírně oslabila, dolů ji táhla Telefónica a ČEZ

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila, hlavní index PX skončil níže o 0,24 procenta na 983,59 bodu. Z velkých emisí ztratila procento Telefónica ČR, nedařilo se ani energetické skupině ČEZ či pojišťovně VIG. Cenné papíry technologické společnosti KIT digital spadly o téměř sedm procent, naopak o osm procent vyletěly akcie sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z výsledků burzy.

 

Poměrně překvapivě dokázal dnes odolat poklesům bankovní sektor, a to i přes prohlášení analytiků agentury S&P, poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct. Zástupci agentury upozornili na odliv kapitálu z východní Evropy, za kterým stojí neochota západních bankovních skupin pokračovat v současném prostředí s dříve započatými investicemi v regionu. Podobně varovně podle Mokoše vyzněla i zpráva Mezinárodního měnového fondu upozorňující, že banky budou muset do konce příštího roku kvůli zajištění kapitálu prodávat další aktiva. Erste Bank dnes skončila na zelené nule na ceně 449,40 Kč, Komerční banka si připsala procento na 4214 korun.

Ze zbylých dvou velkých emisí odepsaly Telefónica ČR 0,97 procenta na 407,50 Kč a ČEZ 0,41 procenta na 722 korun.

Nejvýrazněji dnes v reakci na ztráty na svém primárním trhu zlevnily cenné papíry technologické KIT digital. Poklesem o 6,72 procenta na 46,50 Kč vytvořily nové minimum za dobu svého obchodování na pražské burze, podotkl Josef Němý z Komerční banky.

O více než dvě procenta na 131 Kč klesly cenné papíry mediální společnosti CME a o 1,35 procenta na 831 korun akcie VIG.

Skokanem dne byly akcie AAA Auto, které s osmiprocentním růstem uzavřely podle Němého nejvýše od července loňského roku.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 1,4 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 622 milionů korun, s akciemi Komerční banky za 501 milionů korun a s akciemi Telefóniky za více než 159 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK