Ropa kvůli napětí na Blízkém východě dál zdražuje

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích navázaly na mohutný úterní růst a dál se zvyšují. Růst už sice není tak výrazný, nadále k němu ale přispívá hlavně napětí na Blízkém východě. Tento vliv tak převážil i nad méně příznivými vyhlídkami globální ekonomiky, které ve své zprávě nastínil Mezinárodní měnový fond (MMF).

Krátce před 19:00 se barel severomořské ropy Brent s dodáním v listopadu prodával za 114,80 USD, a proti předchozímu závěru v New Yorku se tak jeho cena zvýšila asi o čtvrt procenta. Termínový kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) zdražil o trochu méně a prodával se asi za 92,60 USD.

Obchodování je rozkolísané, neboť obchodníci sledují více protichůdných faktorů. Pozornost ale věnují hlavně eskalaci napětí mezi Sýrií a Tureckem, které by mohlo ohrozit plynulost zásobování ropou z oblasti Blízkého východu. Proti tomu ale stojí předpoklad, že slabší růst globální ekonomiky sníží poptávku po surovinách včetně ropy.

"Nejde o to, že by Sýrie a Turecko byli významnými exportéry ropy, tady jde o iráckou ropu ze severní části země (oblast Kirkúk), která proudí ropovodem přes Turecko do Ceyhanu," vysvětlil analytik energetického sektoru Dominick Chirichella z newyorské organizace Energy Management Institute.

Na vývoj cen ropy měl vliv i pohyb kurzů měn. Euro totiž přechodně zpevnilo k dolaru a mírně oslabil i takzvaný dolarový index. Ropa, jejíž cena se na světových trzích vyjadřuje v dolarech, tak získala podporu pro další zdražení.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 114,80 114,50 New York - Nymex WTI listopad 92,60 92,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK