MF chce vydat dluhopisy až za 165 mld. Kč, mj. na schodek 2011

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu za rok 2011 ve výši 7,8 miliardy korun. Zákon dále umožňuje vydat dluhopisy až za 157 miliard korun na úhradu závazků státu splatných v roce 2013. Jde například o zaplacení státních dluhopisů, kterým příští rok vyprší splatnost. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády.

Základním důvodem předložení návrhu je podle MF splacení vyššího schodku státního rozpočtu v roce 2011 a snaha vyhnout se refinančnímu riziku, tedy možnosti, že by stát nebyl schopen dostát svým závazkům kvůli malému podílu dlouhodobých státních dluhopisů.

Loni stát hospodařil se schodkem 142,8 miliardy korun, přičemž MF původně počítalo s deficitem 135 miliardy korun. Na původně plánovaný deficit přitom MF získalo peníze díky jinému zákonu o státním dluhopisovém programu. Kvůli dodatečným téměř osmi miliardám korun MF předložilo tento zákon.

Navržených více než 157 miliard korun pak může MF využít podle návrhu na úhradu jistin státního dluhu splatných v roce 2013 a dalších možných závazků státu splatných v roce 2013, na úhradu jistin státních dluhopisů s dobou splatnosti delší než jeden rok odkupovaných z trhu v roce 2013 nebo na úhradu jistin zajišťovacích derivátových operací splatných v roce 2013. V případě odkupu dluhopisů se splatností delší než jeden rok může MF použít maximálně 30 miliard korun, uvádí návrh.

Podle důvodové zprávy dále více než 116 miliard korun mohou činit splátky státních dluhopisů vydaných k době vzniku tohoto zákona, přes jednu miliardu tvoří splátky úvěrů od mezinárodních finančních institucí, celkem deset miliard korun je odhad splátek dalších možných závazků státu. Jde především o předčasné splacení úvěrů od Evropské investiční banky a předčasné splacení spořicích státních dluhopisů.

"Vydání dluhopisů sice zvýší státní dluh o jejich jmenovitou hodnotu, ale použití peněžních prostředků utržených z jejich prodeje na splátky a odkupy bude státní dluh zase snižovat," uvedlo MF.

Závazky vyplývající ze státních dluhopisových programů podle navrženého zákona budou splaceny ve lhůtě 105 let ode dne nabytí účinnosti zákona, uvádí návrh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK