MF bude informovat o podzimní emisi dluhopisů pro občany

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí dnes bude informovat o podzimní emisi spořicích státních dluhopisů. V létě plánovalo, že by k nim nabídlo dárkové certifikáty. Dnes zveřejní harmonogram nabídky dluhopisů pro občany, jejich distributory, typy spořicích dluhopisů a jejich úrokové výnosy.

 

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard Kč. Už dříve ministerstvo uvedlo, že na podzim plánuje opět prodat dluhopisy za deset až 20 miliard korun.

Dluhopisy byly dosud k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti. Letos na jaře si je nově mohly koupit kraje, města nebo veřejné vysoké školy.

V předchozích dvou emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu. Státní dluhopisy jsou prý pro drobné investory relativně bezpečným přístavem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK