Japonská centrální banka zhoršila výhled osmi z devíti regionů

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. října (ČTK) - Japonská centrální banka zhoršila ekonomické hodnocení osmi z devíti tamních regionů. Podle agentury Reuters se tím ukazuje, že diplomatická roztržka s Čínou a zpomalení globální poptávky škodí této exportně orientované ekonomice víc, než se zdálo. Jde zároveň o nejrozsáhlejší zhoršení od ledna 2009, kdy centrální banka zhoršila výhled všech oblastí.

"Nárůst ekonomické aktivity, který jsme sledovali před třemi měsíci, se zatím přerušil, případně se tempo růstu kvůli výraznějšímu útlumu v zahraničí zpomalilo," uvádí pravidelná čtvrtletní zpráva, kterou centrální banka zveřejnila po schůzce představitelů všech hlavních hospodářských oblastí.

Centrální banka nezhoršila výhled jen pro region Tohoku na severozápadě Japonska. Tato oblast je nejvíce zasažená loňským zemětřesením a vlnou cunami, díky čemuž se tam teď hodně staví. Obnova infrastruktury by přitom měla pokračovat.

V předchozí zprávě z července naopak centrální banka hodnocení všech devíti regionů zlepšila. Zdůvodňovala to právě potřebou vyšších výdajů na obnovu oblastí zasažených loňskou přírodní katastrofou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK