Japonské akcie pokračují v růstu, euro zastavilo pokles

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. října (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden dalším růstem, který je už šestý v řadě. Tak dlouhý nepřetržitý růst hlavní index nepamatuje už více než rok. K růstu přispívá slabší kurz japonského jenu a předpoklady, že tamní centrální banka přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Na devizových trzích se zastavil pokles eura, jemuž patrně velmi pomohl výsledek regionálních voleb ve Španělsku.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 8,03 bodu a den uzavřel vyšší o 0,09 procenta na hodnotě 9010,71 bodu. Drží se tak nad hranicí 9000 bodů, která sice nemá z technického hlediska žádný význam, důležitá je ale z hlediska psychologického. Širší index Topix nicméně 0,09 procenta odepsal a uzavřel na 753,72 bodu.

Výraznějšímu zpevnění cen akcií ale stály v cestě nepříznivé hospodářské výsledky významných amerických firem. Řadí se k nim například řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's, ale i průmyslový konglomerát General Electric.

Na devizových trzích přestalo klesat euro, oslaboval ale japonský jen. Centrální banka zhoršila výhled osmi z devíti hlavních japonských oblastí, což ještě více podporuje spekulace, že měnová autorita se bude snažit růst podpořit nějakým novým opatřením. Kurz jenu tak proti dolaru spadl nejníže za dva měsíce.

Euru podle analytiků zřejmě pomohl výsledek víkendových voleb ve Španělsku. Předčasné regionální volby v Galicii na severozápadě země totiž výrazně vyhrála konzervativní Lidová strana (PP) premiéra Mariana Rajoye a v regionálním parlamentu si ještě posílila absolutní většinu. Problémem by naopak mohl být výsledek voleb v Baskicku, kde vyhráli umírnění nacionalisté.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3048 USD, zatímco dolar proti jenu přidal 0,4 procenta na 79,60 JPY. Americká měna také zpevnila vůči kanadskému dolaru, kde vystoupila na 0,9949 CAD. Dostala se tak nejvýše od konce srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK