Nezaměstnanost na Slovensku v září stoupla na 13,44 procenta

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. října (ČTK) - Pokles nezaměstnanosti na Slovensku se v září po předchozím dvouměsíčním poklesu zastavil. Míra nezaměstnanosti stoupla na 13,44 procenta z 13,19 v srpnu a blíží se k sedmiletému maximu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v září vzrostl na více než 363.300 lidí. V srpnu to bylo kolem 356.400 uchazečů.

Ústředí práce vývoj nezaměstnanosti nekomentovalo. V září se do evidence úřadů práce obvykle přihlašují absolventi středních škol, kteří si nenašli zaměstnání a kteří nepokračují v studiu na vysoké škole.

Také v Česku se v září nezaměstnanost zvýšila, situace na trhu práce je v zemi ale lepší. Míra nezaměstnanosti v ČR dosáhla 8,4 procenta, v srpnu byla na úrovni 8,3 procenta.

Vysoká nezaměstnanost je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky. Kvůli očekávanému zpomalení tempa hospodářského růstu k zlepšení na trhu práce podle ministerstva financí nedojde ani v příštím roce. Opozice i někteří ekonomové upozornili, že nezaměstnanost by mohla stoupat i kvůli zvýšení daní a povinných odvodů nebo kvůli chystaným změnám v zákoníku práce, které kromě jiného zřejmě posílí práva zaměstnanců a odborů.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009 po propuknutí globální ekonomické krize. Letos v únoru se vyšplhala na více než sedmileté maximum 13,76 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK