Euro stouplo vůči dolaru i jenu

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na více než pětiměsíční maximum vůči japonskému jenu kvůli očekávání, že japonská centrální banka uvolní měnovou politiku. Posílilo rovněž vůči americkému dolaru.

Jednotnou evropskou měnu dnes podpořil německý člen výkonného výboru Evropské centrální banky Jörg Asmussen. Prohlásil, že ECB učiní vše, co je v jejích silách, aby ukázala, že euro nemůže zaniknout.

Španělský premiér Mariano Rajoy navíc podle analytiků získal díky výsledkům regionálních voleb lepší pozici k předložení žádosti o finanční pomoc od eurozóny. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou a zmírnila by obavy investorů z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.

Nedělní předčasné regionální volby v Galicii na severozápadě Španělska jasně vyhrála konzervativní Lidová strana (PP) premiéra Rajoye. "Dobrý výsledek v Galicii naznačuje, že Rajoy by nyní mohl mít politický kapitál k předložení žádosti o pomoc, která by byla trhem vnímána pozitivně," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,3048 USD. Podle analytika Richarda Falkenhalla z firmy SEB by se během příštích týdnů mohlo vyšplhat až na 1,34 či 1,35 USD. Vůči jenu euro stouplo o více než procento na 104,40 JPY, tedy nejvýše za pět a půl měsíce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK