SB: V reformách pro podnikání se nejvíc zlepšil východ Evropy

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Největší pokrok v reformách podmínek pro podnikání udělaly za poslední rok země střední a východní Evropy včetně České republiky a vůbec největší zlepšení na světě vykázalo Polsko. Plyne to z každoroční zprávy Doing Business, kterou dnes zveřejnila Světová banka a její pobočka pro soukromý sektor Mezinárodní finanční korporace (IFC).

 

Česká republika za poslední rok podle zprávy vykázala další pokrok v registraci nemovitostí, kde Světová banka zaznamenala celkem tři zlepšení. Zhoršení naopak nastalo v Česku v daňovém zatížení podnikatelů. Celkově si tak ČR v žebříčku pohoršila o jedno místo na 65. příčku, a je tak například těsně z Ghanou, ale i za stále se lepšícím Běloruskem.

Česko tím nadále výrazně zaostává za Slovenskem, které za poslední rok učinilo v regulaci čtyři zlepšení ve prospěch podnikání a je na 46. místě. Největší zlepšení ze 185 sledovaných zemí udělalo v regulaci Polsko, které díky čtyřem reformám - registraci nemovitostí, placení daní, vynucování kontraktů a řešení insolvencí - poskočilo o sedm míst na 62. příčku. V celém regionu střední a východní Evropy zlepšilo podmínky pro podnikání 88 procent zemí, konstatovala banka.

V celkovém žebříčku snadnosti podnikat letos nadále vede Singapur, za ním zůstávají beze změny Hongkong, Nový Zéland, USA a Dánsko. Do první desítky se dostaly Gruzie a Austrálie, které vytlačily Irsko a Island.

Krize a tlak ostatních zemí eurozóny vedly k vlně reforem v Řecku a Itálii. Řecko bylo z hlediska posunu v tabulce osmou nejúspěšnější zemí světa a polepšilo si o 22 míst na 78. příčku.

Zpráva řadí ekonomiky podle deseti oblastí regulace podnikání. Dobré podnikatelské klima je motorem ekonomického růstu a tvorby pracovních míst. Ve světě vládne posledních deset let na tomto poli podle Světové banky trend sbližování, což je zásluha globalizace, která směřuje investice tam, kde jsou vítány.

Ne náhodou se Venezuela za režimu socialistického prezidenta Huga Cháveze, který znárodňuje ekonomiku a odhání zahraniční investory, propadla v tabulce podmínek pro podnikání už na šesté místo od konce, mezi nejzaostalejší země Afriky. "Nechtěl bych být podnikatelem ve Venezuele," uvedl podle agentury Reuters Augusto Lopez-Claros, vedoucí týmu, který zprávu vypracovává.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK