Moody´s snížila ratingy pěti španělských regionů

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila ratingy pěti španělských autonomních oblastí - Andalusie, Extremadury, Kastilie-La Manchy, Katalánska a Murcie - vesměs těch, které už požádaly ústřední vládu o finanční pomoc. V pondělním sdělení to odůvodnila zhoršením jejich finanční pozice a nízkými finančními rezervami. Všem těmto regionům zůstává negativní ratingový výhled, který naznačuje možnost dalšího zhoršení.

 

Rating finančních závazků Kastilie-La Manchy Moody's snížila o jeden stupeň, hodnocení zbylých čtyř oblastí kleslo o dvě příčky. Moody's poukázala na zhoršení finanční likvidity degradovaných regionů, jak dokládají jejich "velmi omezené hotovostní rezervy k září 2012" a jejich spoléhání na krátkodobé úvěrové linky. Andalusie a Murcie navíc musí ve čtvrtém čtvrtletí splácet vysoké částky dluhů.

Moody's poukázala na to, že kvůli zhoršování finanční situace se čtyři z pěti dotčených regionů kromě Extremadury obrátily o pomoc k vládě v Madridu, aby pokryla jejich finanční potřeby ve druhé polovině tohoto roku. O pomoc navíc ještě požádal region Valencie, tomu ale Moody's ponechala rating na B1, což je nejnižší známka ze všech hodnocených oblastí.

Nejvyšší rating má ze španělských regionů Baskicko, jehož známka Baa2 je dokonce jeden stupeň nad hodnocením závazků celého Španělska. Stejný rating jako celá země, tedy Baa3, mají regiony Madrid, Kastilie-León a Galicie.

Moody's minulý týden překvapivě potvrdila dosavadní rating Španělska, třebaže konkurenční Standard & Poor's své hodnocení země o týden dříve snížila o dva stupně na BBB minus, tedy těsně nad spekulativní pásmo. Španělsko má vedle regionů velké problémy se ztrátami bank, pro ně ale má slíbenu od EU samostatnou pomoc. Vláda nyní zvažuje, že předloží EU žádost o celkovou finanční pomoc pro svůj rozpočet, protože náklady obsluhy dluhu se blíží dlouhodoběji neudržitelné úrovni.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK