Senát asi odmítne zrušit vyvlastňování pozemků kvůli těžbě

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Novelu horního zákona, která má zrušit možnost vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě uhlí, Senát zřejmě podle očekávání odmítne. Proti zrušení je většina zástupců ČSSD, která má v horní komoře hlavní slovo. Odmítnutí novely dnes doporučil senátní hospodářský výbor. V ústavně-právním výboru minulý týden k přijetí stejného doporučení chyběl jeden hlas. Případný zamítavý postoj Senátu by mohla přehlasovat Sněmovna.

Vládní novela by měla vlastníkům domů a pozemků zejména nad ložisky uhlí zaručit, že jim těžařská firma jejich majetek nebude moci vyvlastnit. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu poukazovali mimo jiné na riziko spekulací s pozemky, kterých by se mohlo vyvlastnění týkat.

Kritici novely v souladu s argumenty těžařských společností poukazovali na to, že v případě zrušení možnosti vyvlastnění by byly nemovitosti nad ložisky chráněny a nerostné bohatství pod nimi by bylo nevyužitelné. Možnost těžby by prý byla složitější a nákladnější. Proti postoji ČSSD protestovala ekologická organizace Greenpeace.

Vyvlastnění do budoucna hrozí občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné. Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Podle vlády také vlastníci domů a pozemků získají novelou lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání.

Senát podle doporučení jeho výborů naopak schválí vládní novelu, která má zjednodušit a zlevnit vyvlastňování pozemků například pro výstavbu silnic a dálnic. Novela rozděluje proces vyvlastnění na samotné vyvlastnění a na proces náhrady za vyvlastňovanou nemovitost. Nově by například námitky proti výši náhrady neměly odkladný účinek na zahájení stavby. Stát by mohl ročně touto změnou zákona ušetřit miliardy korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK