Vláda chce připravit nový návrh rozpočtu, současný chce stáhnout

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda požádá Sněmovnu, aby jí vrátila k přepracování návrh státního rozpočtu na příští rok. Důvodem jsou neshody uvnitř vládní ODS nad vládním stabilizačním balíčkem. Dnes to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že pak by do 30 dnů předložil nový návrh sestavený podle nyní platných zákonů. Právě přijetí vládního balíčku, který zejména zvyšuje daň z přidané hodnoty, bylo podle vlády podmínkou k předložení navrženého rozpočtu se stomiliardovým schodkem.

 

Vládní stabilizační balíček, který měl rozpočtu ušetřit víc než 20 miliard korun, však narazil uvnitř ODS na výhrady skupiny nespokojených poslanců. Tito revoltující poslanci se ani na dnešním jednání poslaneckého klubu neshodli s vedením strany na kompromisu.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes potvrdil, že není jasné, zda vládní konsolidační balíček nakonec bude schválen. "To rozpočtově odpovědnou vládu musí vést k tomu, že se musí opírat se svým návrhem rozpočtu o realistické údaje," řekl novinářům. Podle nyní platných zákonů, které chtěla vláda balíčkem měnit, se mají příští rok obě sazby daně z přidané hodnoty sjednotit na 17,5 procenta. Balíček chtěl zvýšit obě současné sazby o jeden bod na 15 a 21 procent.

"Je nepřijatelné pro ministra financí, a jsem přesvědčen, že je nepřijatelné i pro vládu, aby prosadil v prvním čtení takové závazné ukazatele státního rozpočtu, které jsou opřeny o legislativu, která zjevně platná nebude. To by byl prostě nepravdivý rozpočet," řekl Kalousek.

První čtení rozpočtu se má podle návrhu programu schůze uskutečnit ve středu. Poslanci ale mohou v úvodu schůze program změnit.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK