Majetek speciálních fondů se za dva roky zdvojnásobil

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Fondy kvalifikovaných investorů, do kterých si movitější a institucionální investoři mohou ukládat peníze od poloviny roku 2007, si v Česku v posledních letech získaly oblibu. Podle údajů Asociace pro kapitálový trh v nich bylo letos v pololetí 50 miliard Kč, zatímco před dvěma lety to bylo 28,2 miliardy Kč.

"Toto číslo ukazuje, že u nás je poptávka po takzvaných fondech na míru a institucionální investoři využívají výhod, které jim tyto fondy mohou nabídnout," řekl ČTK generální ředitel investiční společnosti ČP Invest Michal Maďar. V ČR se podle něj snaží investoři využít fondů kvalifikovaných investorů především kvůli nižšímu zdanění a možnosti si nastavit ve statutu fondu takovou investiční strategii, která vyhovuje přesně jejich požadavkům na rozdíl od fondů určených pro drobné investory.

K nárůstu majetku fondů kvalifikovaných investorů přispívají legislativní podmínky, souhlasil analytik poradenské firmy Partners Igor Polanský. Jedním z výrazných aspektů, které motivují společnosti zakládat tento typ fondů a investory do nich vkládat své peníze, jsou podle něj daně. Zdanění činí pět procent. Z pohledu správce fondu je zajímavá i poměrně volná volba strategie, dodal.

Analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener ale míní, že fondy kvalifikovaných investorů již mají období největší slávy za sebou. Objem investic, které do těchto fondů směřují, podle něj postupně klesá. Investoři vkládající peníze do fondů kvalifikovaných investorů mají společnou snahu neprodělat, což je odlišuje od investorů do otevřených podílových fondů. Ti naopak hledají co možná nejvyšší zhodnocení, připomněl šéfredaktor serveru Penízenavíc.cz Petr Rozkošný.

Nejvíce peněz ve svých fondech kvalifikovaných investorů spravovala v pololetí Amista IS (14,3 miliardy Kč), Investiční kapitálová společnost KB (14 miliard Kč) a ČP Invest (6,8 miliardy Kč). Rychle roste majetek ve správě IS Avant. Ten v 21 fondech kvalifikovaných investorů přesáhl osm miliard korun. Avant si tak upevnila pozici nejrychleji rostoucího správce fondů v Česku, informovala společnost ČTK v tiskové zprávě.

"Fondy kvalifikovaných investorů představují efektivní, transparentní a kontrolovaný nástroj pro spolupráci investorů sdílejících konkrétní investiční cíle. Dynamika růstu jednotlivých fondů v naší správě je velmi razantní, za poslední rok se zvýšila hodnota spravovaných aktiv o 140 procent," upozornil výkonný ředitel společnosti Avant Pavel Doležal.

U České národní banky je nyní registrováno 76 fondů kvalifikovaných investorů. Dále existují fondy založené například podle maltského práva. Nejvíce jich bylo ze začátku zaměřeno na nemovitosti, nyní již je škála jejich investic širší. Například Avant spravuje od září fond investující do uměleckých děl.

Celkově se majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, snižuje. Za letošní první pololetí klesl o 2,2 miliardy Kč na 221,8 miliardy korun. Loni majetek ve fondech klesl o 23,4 miliardy korun na 224 miliard korun. Tento stav podle expertů odpovídá náladě lidí. Drobní investoři totiž prý intenzivně reagují i na mírný pokles ekonomiky a nejsou si jistí, jak peníze správně uložit. Hromadí tedy raději hotovost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK