Španělský HDP podle centrální banky ve 3.čtvrtletí opět klesl

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. října (ČTK) - Španělský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,4 procenta. Vyplývá to z dnešních odhadů tamní centrální banky. Španělská ekonomika tak zaznamenala již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou.

Údaje centrální banky podle agentury AP zvýší tlak na španělskou vládu, aby požádala eurozónu o pomoc se splácením dluhů. Statistický úřad zveřejní zprávu o čtvrtletním vývoji HDP koncem tohoto měsíce.

Ve druhém čtvrtletí se ekonomika propadla rovněž o 0,4 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. V celém letošním roce počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta.

Španělsko se nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Na zemi se nyní soustředí velká pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží žádost o finanční pomoc. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zřejmě by zmírnila obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.

Ratingová agentura Standard & Poor's tento měsíc snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na BBB minus. Krok odůvodnila prohlubující se hospodářskou recesí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK