Ceny ropy klesly kvůli obavám o poptávku

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně klesly, protože obavy z negativního dopadu slabé světové ekonomiky na poptávku převážily nad napětím na Blízkém východě.

Severomořská ropa Brent zlevnila o více než dolar na 108,11 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se propadla dokonce o téměř dva dolary na 86,75 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Obavy investorů ohledně hospodářského vývoje obnovilo pondělní varování největšího světového výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar, podle kterého je světová ekonomika slabší, než se předpokládalo.

"Hlavním impulzem pro pokles cen ropy je stav ekonomiky," uvedl analytik Filip Petersson ze společnosti SEB. "Ten vedl k určitému poklesu na všech trzích," dodal.

Poklesu cen ropy nezabránilo ani varování Íránu, že by mohl zastavit vývoz veškeré ropy, pokud by západní země ještě více zpřísnily ekonomické sankce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,11 109,44 New York - Nymex WTI prosinec 86,75 88,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK