Euro kleslo na týdenní minimum vůči dolaru

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - Euro se dnes propadlo na týdenní minimum vůči americkému dolaru kvůli obavám investorů ohledně dluhové krize v eurozóně a vývoje světové ekonomiky.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru klesla o 0,7 procenta na 1,2964 USD. Během dne sestoupila až na 1,2955 USD, tedy na nejnižší úroveň od 16. října, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila ratingy pěti španělských autonomních oblastí, což vedlo k růstu úroků u španělských dluhopisů. K oslabení eura přispěla rovněž zpráva o poklesu podnikatelské nálady ve francouzském zpracovatelském sektoru.

"Navzdory nejnovějším obavám ohledně dluhů a hospodářského růstu v eurozóně by mohlo pokles jednotné měny zmírnit očekávání, že Španělsko možná v příštích týdnech požádá o mezinárodní finanční pomoc," uvedl analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Žádost o pomoc by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou a zmírnila by obavy investorů z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK