Americké akcie prudce klesají, na vině jsou výsledky a Španělsko

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Ceny amerických akcií dnes po začátku obchodování výrazně propadly, u nejsledovanějších indexů pokles vysoko převyšoval jedno procento. Hlavním důvodem se podle analytiků jeví horší výsledky hospodaření klíčových amerických firem, stejně jako obavy z dalšího vývoje ve Španělsku.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.118 bodů, a proti předchozímu závěru tak odepisoval 1,7 procenta. Širší index S&P 500 měl ztrátu 1,4 procenta a nacházel se v blízkosti 1413 bodů, index Nasdaq Composite oslaboval o 0,8 procenta na 2992 bodů.

Horší výsledky hospodaření předvedlo hned několik firem, vedle logistického obra United Parcel Service například i chemička E.I. du Pont de Nemours anebo průmyslový koncern 3M. Jejich výsledky vesměs potvrdily i nepříznivé vyhlídky.

"Varování už nějaký čas bylo," upozornil analytik Peter Jankovskis z investiční společnosti OakBrook Investments. Hlavní indexy totiž v poslední době setrvávaly blízko mnohaletých maxim, a tak jako tak byly tedy zralé ke korekci. Nejistota kolem dluhové krize v eurozóně nutnost pauzy jen podpořila.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila rating pěti španělských regionů, včetně klíčového Katalánska. Madrid už dříve připustil, že uvažuje o podání žádosti o mezinárodní finanční pomoc, zatím ale vyhodnocuje, zda pomoc skutečně potřebuje. Výnosy klíčových státních dluhopisů totiž v poslední době klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK