Ministr: Věřitelé Řecka souhlasí se změnou reforem trhu práce

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. října (ČTK) - Mezinárodní věřitelé Řecka přistoupili na požadavek tamní vlády, aby mohly Atény změnit některé parametry reforem trhu práce. Agentuře Reuters to řekl ministr financí Jannis Sturnaras. Právě tato oblast se ukázala jako hlavní kámen úrazu v programu úspor za téměř 12 miliard eur (asi 299 miliard Kč).

"Vláda se s trojkou dohodla na největší části programu," řekl ministr po schůzce politických lídrů. Ti jednali právě o sporných reformách na trhu práce. Trojkou se rozumí věřitelé, což je Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB).

"Jednání o pracovních otázkách zatím pokračují a jejich cílem je zlepšit podmínky. Trojka určité ústupky učinila," sdělil ministr. Odmítl ale říci, jaké ústupky věřitelé nabídli.

Premiér Antonis Samaras řekl zákonodárcům ze své politické strany Nová demokracie, že vláda potřebuje rozhovory s věřiteli co nejdříve ukončit. V rámci rozhovorů Řekové jednají zároveň o dalších podmínkách pomoci, kterou mají od věřitelů slíbenou.

Řecko se v roce 2010 stalo první zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc. Věřitelé ji Aténám přiznali ve výši 110 miliard eur. Záhy se ukázalo, že tato částka stačit nebude, a Řecko si dohodlo nový úvěr za 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Bez této pomoci by Řecko patrně muselo vyhlásit státní bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK