Dow Chemical propustí pět procent zaměstnanců, zavře 20 továren

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Největší výrobce chemikálií v USA Dow Chemical Co. propustí 2400 zaměstnanců, tedy zhruba pět procent celkové pracovní síly, a uzavře 20 továren. Rozhodnutí je součástí restrukturalizace, která má firmě pomoci vyrovnat se se zpomalením ekonomického růstu v Evropě a dalších regionech.

V příštích dvou letech chce společnost uzavřít závody v USA, Belgii, Nizozemsku, Španělsku, Británii a Japonsku. Firma očekává díky novým krokům do konce roku 2014 snížení ročních nákladů o 500 milionů USD (9,6 miliardy Kč). Včetně dalších škrtů plánuje Dow ušetřit až 2,5 miliardy USD.

Dow Chemical vyrábí suroviny a materiály, které se používají téměř ve všech podnikatelských sektorech a regionech na světě. Firma je tak závislá na vývoji globálního ekonomického růstu. V poslední době její podnikání ohrožuje hlavně dluhová krize v Evropě a zpomalení růstu v Číně. Slabší poptávku cítí firma hlavně ze zpracovatelského a stavebního průmyslu i v dopravě. Zaostává rovněž výkon divize nátěrů a materiálů pro elektronické přístroje.

Konkurenční firma DuPont v úterý oznámila prudký pokles zisku na deset milionů USD z loňských 452 milionů USD. Kvůli poklesu prodeje po celém světě propustí 1500 zaměstnanců a čeká nižší zisk, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK