Z podílů ve firmách, které ovládá ČEZ, chtějí Bulhaři 69 mil. USD

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bulharsko chce z plánovaného prodeje zhruba třetinových podílů ve dvou distribučních společnostech získat alespoň 104,3 milionu leva (asi 69 milionů USD; 1,3 miliardy Kč). Vyplývá to z informací, které byly předloženy akciové burze v Sofii. Firmy, v nichž se vláda chystá podíly prodávat, ovládá česká společnost ČEZ.

 

S prodejem se začne 29. října a vláda bude podíly ve firmách prodávat přes burzu. Bulharsko je nejchudším členem Evropské unie a prodej podílů má podle agentury Reuters zajistit peníze na zvýšení důchodů.

Sofia nabídne 63.624 akcií společnosti CEZ Distribution Bulgaria za minimální cenu 1415 leva za akcii. Prodávat bude i 1650 akcií společnosti CEZ Electro Bulgaria, a to v ceně 8660 leva.

Bulharsko už prodalo 33procentní podíly v distribučních společnostech, nad nimiž má kontrolu český podnik Energo-Pro a rakouský EVN. První podíl Bulhaři prodali za 67,6 milionu leva (zhruba 860,8 milionu Kč), druhý za 93 milionů leva (asi 1,2 miliardy Kč).

Energo-Pro i EVN prodeje státních podílů využily k tomu, aby si upevnily ve firmách vliv. ČEZ ale prozatím oficiálně nesdělil, zda bude usilovat o totéž a bude se snažit zvýšit svůj 67procentní podíl, který v obou firmách drží.

Firmy, které má ČEZ v Bulharsku, dodávají elektrickou energii pro více než 1,9 milionu klientů v Sofii a v severozápadní části země. Aktiva obou firem na konci loňského roku dosahovala zhruba 938 milionů leva (asi 11,9 miliardy Kč).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK