ČR a Kazachstán podepsaly dohody za skoro čtyři miliardy Kč

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Zástupci českých a kazašských firem dnes v rámci státní návštěvy kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva v Česku uzavřeli obchodní dohody a investiční smlouvy za celkem 155 milionů eur (zhruba 3,8 miliardy korun). Většina uzavřených dohod se týká farmacie, zdravotnictví, zemědělství a potravinářství.

Finanční objem nejvýznamnějších smluv se pohybuje v řádu stovek milionů korun, největší kontrakt přesahuje miliardu. Tuzemská společnost Impex podepsala s kazašskou stranou dohodu na dodávky oleje ze semen řepky do Česka. Hodnota smlouvy je 45 milionů eur (1,1 miliardy korun).

Česká společnost Favea podepsala smlouvu na stavbu dvou farmaceutických komplexů v Semeji a Pavlodaru, hodnota kontraktu je 36,5 milionu eur (zhruba 912 milionů Kč). Agroexpo CZ group uzavřel kontrakt na výstavbu ptačí farmy v hodnotě 22 milionů eur (550 milionů korun). Česká firma Puro-Klima podepsala smlouvu na stavbu rehabilitačního centra ve městě Aktaj a v Almaty postaví zdravotnický závod na výrobu přípravků z polymerů.

Kazachstán patří mezi 12 prioritních zemí pro český zahraniční obchod a je třetím nejvýznamnějším dodavatelem ropy do ČR. V českém vývozu dominují stroje a zařízení, obchodní bilance je ale s ohledem na vysoký dovoz ropy pasivní. České firmy mají šanci hlavně v energetice, těžbě a zpracování surovin, chemickém průmyslu, dopravní infrastruktuře, v komunálním, vodním a odpadním hospodářství či zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK