Výroba automobilů v Česku letos klesne o 7000 na 1,187 mil.

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. října (ČTK) - Výroba automobilů v Česku letos mírně klesne. Loňského historického maxima patrně nedosáhne. Sdružení automobilového průmyslu ČR předpokládá, že české továrny vyrobí 1,187 milionu aut, loni jich bylo o sedm tisíc více. Vyplývá to z informací, které dnes na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR zveřejnil ředitel Sdružení automobilového průmyslu ČR Antonín Šípek.

Produkce českých automobilek rostla zejména v prvním čtvrtletí roku, v posledních měsících ale růst klesá. Jedním z důvodů je podle Šípka zahájení výroby nových modelů ve Škodě Auto v srpnu a září. "Snížení výroby bude, předpokládám, nahrazeno v následujících měsících," uvedl Šípek. Podle něj celková produkce českých továren opět překročí milionovou hranici.

Snížení letošní výroby očekával už v září i prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn. "Myslím si, že nás čeká rok dva, kdy by stabilní vývoj nebo mírný pokles byla ještě dobrá zpráva," uvedl tehdy Jahn. I on předpokládá, že se tuzemská produkce udrží nad jedním milionem vyrobených aut.

Výroba osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí zvýšila meziročně o 0,3 procenta na 898.453 vozidel. Rostla tak výrazně pomaleji než za pololetí, kdy stoupla o pět procent.

Meziroční zvýšení produkce vykázal za tři čtvrtletí pouze Hyundai Nošovice, a to o téměř 32 procent na 230.334 osobních aut. Mladoboleslavské Škodě Auto výroba klesla o skoro procento na 498.666 vozů, pokračoval pokles výroby i v kolínské TPCA. Za devět měsíců automobilka vyrobila 169.450 vozidel, o 22,5 procenta méně než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK